Sunday, June 15, 2014

Tαξίδι στο χρόνο μέσω των αισθήσεων

  • Tαξίδι στο χρόνο μέσω των αισθήσεων.
Σειρά δείπνων στα οποία επιχειρείται η προσέγγιση της αρχαίας ελληνικής και βυζαντινής γαστρονομίας  μέσω των εφαρμογών της συναισθησίας.  Οι σύνδειπνοι χρησιμοποιούν τόσο συνδυασμούς αισθήσεων όσο και κάθε αίσθηση μεμονωμένη: τη γεύση με την όσφρηση, την αφή, την όραση και τέλος την ακοή. Αν και η ακοή αποτελεί το πιο δύσκολο μέρος του project ο ρόλος της είναι καθοριστικός.

    Με αφορμή το πολυτελές γαμήλιο γεύμα που πρόσφερε ο Μακεδόνας Κάρανος σε 20 προσκεκλημένους του, προσφέρθηκαν 3 δείπνα σε 2 ιδιωτικές οικίες στο Παρίσι (20/06, 29/06 και 10/07 2013) με θέμα το φαγητό των ελληνιστικών χρόνων και τον καταιγισμό καινούριων γεύσεων και γαστρονομικών πληροφοριών που δέχτηκαν οι άνθρωποι της εποχής. Οι 120 σύγχρονοι συμποσιαστές εξερεύνησαν την αρχαία γαστρονομία μέσω της συναισθησίας. Ερεθίζοντας και άλλες αισθήσεις εκτός της γεύσης και  χρησιμοποιώντας την κάθε αίσθηση ξεχωριστά έγιναν μέτοχοι του ξαφνιάσματος που προκαλεί η επαφή με τις γεύσεις μιας μακρινής εποχής. 
    Γεύση και όσφρηση. Tρώγοντας ζεστό ψωμί και απελευθερώνοντας το άρωμα του υσσώπου, του βασιλικού και της ασαφετίδα.
    Μπουκίτσες ζύμης που μιμούνται αρχαίες ελληνικές χάντρες

    Το μενού περιελάμβανε μεταξύ πολλών άλλων, κοτόπουλα και πάπια σερβιρισμένα στην κορυφή ενός μεγάλου καρβελιού, γουρουνόπουλο γεμισμένο με τσίχλες, πληγούρι, αυγά, στρείδια κ.α., καππαδόκιο άρτο και πλακούντα ζυμωμένο με γάλα και μέλι.

    0 comments :

    Post a Comment